Účel hospodářské výchovy na střední škole - Macek, Josef, 1887-1972 (V Praze : Česká společnost národohospodářská, 1940)
Kritika stavu výuky na středních školách - teoretický výcvik namísto praktické výchovy spočívající ve vštěpování správných návyků, jejichž nedostatek se projevil zejména za velké hospodářské krize. Na středních školách nutno zavést nauku o hospodářství, občany seznamovat se systémem vyměřování a spotřeby daní (na veřejné zdravotnictví, sociální pojištění apod.). Hospodárnost v soukromých výdajích.
Keywords: výchova a vzdělávání; studium a výuka; střední školy; praktické činnosti; osobní finance; hospodárnost; přednášky; education; study and teaching; secondary schools; practical activities; personal finance; lectures