Likvidace nezaměstnanosti - Nečas, Jaromír, 1888-1945 (Praha : nákladem Společnosti pro plánovité hospodářství, 1938)
Studie nezaměstnanosti v jednotlivých oblastech Československa v letech 1933-38 a možné způsoby zvýšení počtu pracovních míst. Přehledné tabulky o počtech nezaměstnaných v jednotlivých městech ČSR. Plán hospodářského oživení zahrnuje: veřejné investice (budování dálnice napříč republikou, dunajsko-oděského průplavu, staveb na obranu republiky); podporu průmyslu, zemědělské výroby, soukromého stavebního ruchu, automobilismu a hlavně vývozu; zajištění financování veřejných i soukromých investic (politika levných úvěrů a úhrada úroku); aktuální sociální úkoly pro rozšíření pracovních příležitostí s důrazem na zaměstnávání mladistvých a starších osob. Způsoby řešení nezaměstnanosti - zkrácení pracovní doby a řádná regulace vystěhovalectví (umístění dělníků i do jiných států Evropy)
Pod péčí Vojenského ústavu vědeckého (Odbor pro branné hospodářství)
Keywords: nezaměstnanost; hospodářská politika; veřejné investice; podpora podnikání; vývoz; sociální politika; dějiny ekonomických teorií; Československo; studie; unemployment; economic policy; public investments; business promotion; exports; social policy; history of economic thought; Czechoslovakia; studies