Úrokové deriváty - Pochtyva, Iryna (2007)
Rozmach trhů s finančními deriváty v průběhu posledních dvou desetiletí ukazuje na jejich důležité místo v struktuře finančních trhů zemí s vyspělou ekonomikou. Snížení rizika investorů, snazší diverzifikace portfolia, stabilizace a zvýšení likvidity trhu jsou pouze nejvíce viditelnými přínosy využívání derivátů. Finanční deriváty staly se také velice oblíbeným nástrojem spekulantů, neboť umožňují dosáhnout rychlý a vysoký výdělek. Cílem této práci je popsat příčiny vzniku jednotlivých finančních instrumentů, způsob jejich konstrukce a možnosti vyžití