Hodnocení zákazníků a predikace jejich odchodu v systému CeMF - Bém, Martin; Pour, Jan; Švarcbachová, Jarka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Cílem práce je navrhnout systém hodnocení zákazníků a predikace jejich odchodu pro aplikaci CeMF společnosti Digital Resources. Navržený systém je základem pro vytvoření nadstavby typu Customer Intelligence pro řízení zákaznického portfolia. Cíle je dosaženo pomocí propojení Balanced Scorecard, Customer Relationship Managementu a principů Business Intelligence. Práce stanovuje 122 zákaznických ukazatelů ve 28 dimenzích a obsahuje i obecný návrh implementace pro Microsoft SQL Server 2005
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: Balanced Scorecard; business intelligence; informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; Balanced Scorecard; business intelligence; master's theses