Podnikání v silniční dopravě - Jedličková, Vladislava (2007)
Dopravou rozumíme pohyb dopravního prostředu po dopravní cestě. Výsledkem dopravního procesu je přeprava, která tvoří užitečný efekt (produkt) dopravy. Individuální potřeby a zájmy jednotlivých dopravců se na přepravním trhu prosazují ve dvojím významu. Jednak jde o střetávání nabídky mezi jednotlivými dopravci uvnitř daného druhu dopravy, jednak střetávání nabídky dopravců různých druhů dopravy s poptávkou. Doprava je součástí infrastrukturních národohospodářských odvětví, která zajišťují předpoklady pro rozvoj ekonomiky. Podnikání v dopravě se řídí živnostenským zákonem a zákony upravujícími podnikání v jednotlivých druzích dopravy. Provozně ekonomický proces v dopravě má svá specifika. Založení podniku má svá rizika