Vliv rozšiřování hlavního města Prahy a jeho zázemí na obec Vestec - Houšková, Nicole; Říhová, Gabriela; Jílek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení vlivu rozšiřování hlavního města Prahy a dopadů suburabanizace a urban sprawlu na rozvoj obce Vestec, jakožto příklad předměstí Prahy, mezi lety 1990 až 2020. V teoretické části je práce zaměřena na vývoj, příčiny a důsledky procesů suburnabizace a urban sprawlu a možnosti nástrojů řešení jejich negativních dopadů. Následně jsou porovnána teoretická východiska s reálnou situací obce. Práce dochází k závěru, že se na území Vestce projevují negativní jevy spojené s urban sprawlem především v oblasti nekompaktní zástavby, dopravy a životního prostředí. Vestec s těmito jevy bojuje například vytvořením obchodního bulváru podél hlavního komunikačního tahu či vytvořením Zelené páteře na území obce. Pozitivní dopady jsou spatřovány zejména v oblasti občanské vybavenosti obce.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses