Analýza vývoje financování vysokorychlostních železnic ve vybraných zemích v letech 2000-2019 - Grabmüller, Adam; Zeman, Karel; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Vysokorychlostní železnice jsou moderním dopravním řešením v mnoha rozvinutých zemích a v dopravním světě jsou symbolem technologického pokroku. Cílem diplomové práce je analýza vývoje financování vysokorychlostních železnic v Japonsku, Francii, Španělsku a Číně v letech 2000-2019. Teoretická část uvádí čtenáře do problematiky ekonomických teorií a pojmů, které s tématem souvisí, teorií financování dopravní infrastruktury a současný stav akademického poznání tématu. Náplní praktické části je analýza charakteristiky a vývoje VRT v jednotlivých zemích, přičemž je zkoumána koncepce VRT a institucionální prostředí v dané zemi. V další části je analyzován vývoj financování VRT, především způsob a zdroje financování jednotlivých projektů a je posouzena role a vliv veřejného sektoru a soukromého financování pomocí P3. Závěrečnou kapitolou je pak srovnání jednotlivých výstupů analýz a jsou diskutovány podobnosti či rozdíly mezi charakteristikou a financováním VRT v jednotlivých zemích.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses