Vliv daní na příliv přímých zahraničních investic - Tecl, Jan; Vančurová, Alena, 1957-; Nemec, Juraj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Hlavním cílem disertační práce je kvantifikace a analýza vlivu daňových veličin na příliv přímých zahraničních investic (PZI) v dané ekonomice. Součástí disertační práce bylo ověřit, který model je pro analýzu dostupných dat nejvhodnější, protože by měl fungovat stejně jako rozhodování investorů – investor si vybere zemi a následně zvolí výši investice. Z tohoto důvodu byl použit Heckmanův 2-krokový model. Pro analýzu byla použita data za období 2005-2017 převážně z datových souborů OECD. Za toto období jsou k dispozici data ve verzi pro jednotlivé země a také s informací, jakým způsobem byla investice provedena. Pro větší komplexnost tématu byly provedeny výpočty 2 typy modelů – široký a úzký – liší se počtem použitých proměnných. Za prvé, výsledky potvrzují, že volba Heckmanova 2-krokového modelu byla správná. Výsledky dopadu (daňových) proměnných nejsou v některých případech v souladu s očekáváním. HDP má pozitivní vliv na rozhodování o umístění a také při rozhodování o výši PZI. Vliv sazby daně z příjmu právnických osob země vykazující příliv PZI je pozitivní – to je proti výsledkům předchozích studií. Lze to vysvětlit tím, že předchozí studie neanalyzovaly vysoký počet proměnných a vliv sazby daně z příjmu právnických osob zahrnoval i vliv jiných proměnných. Dopad sazby daně z příjmu fyzických osob je v souladu s očekáváním a může být lépe využita pro ovlivnění rozhodování investorů. Také ukazatel daňového klínu má významný dopad na rozhodování investorů, ale pro obě země je dopad negativní. Další důležitou proměnnou je úroková sazba s negativním dopadem. Tento negativní dopad však nebyl pozorován u modelů s PZI ve formě dluhu. Aby se minimalizovaly fiskální dopady, mohly by země zvýšit sazby DPH, jejichž zvýšení nemá na investory tak významný dopad.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations