Transformace na zelenou ekonomiku : Cesty vpřed pro Českou republiku - Kolínský, Ondřej (2022)
Práce se zabývá průběhem zelené transformace v České republice. Analyzuje za tím účelem platné strategické dokumenty, které se transformace týkají. Na základě shromážděných dat doplněných o další zdroje a kvalitativní rozhovory je probíhající transformační proces zařazen v rámci teoretických kategorií ve zpracované literatuře v následujících pěti oblastech: (i) multioborovost a provázanost, (ii) přístup shora a zdola, participace, centralizace politik, (iii) pozice a strategie dominantních aktérů, (iv) scénář trasformace a (v) ukotvení v růstovém či nerůstovém modelu. Práce využívá analytického rámce multi-level perspective a uchopení transition managementu. Ten je využit i ve formulaci doporučení, která jsou rozebrána v záverečné diskuzi. Práce ukazuje, že česká transformace je velmi specifická v porovnání s popsanou teorií: je silně ukotvena v prorůstovém modelu a tržním určování výsledků, naopak velmi omezeně dochází k participaci, aktivnímu plánování ze strany institucí, nebo koordinaci napříč sektory.