Příčiny příjmových nerovností v Jihoafrické republice a možnosti řešení - Ledecká, Anna (2022)
JAR se řadí mezi země s nejvyšší mírou příjmových nerovností na světě, což je doprovázeno chudobou i dalšími ekonomickými a sociálními problémy. Hlavním cílem diplomové práce je identifikovat a zhodnotit stěžejní příčiny příjmových nerovností v Jihoafrické republice, a to se zaměřením na institucionální příčiny. Vedlejším cílem je navrhnout možnosti řešení příčin příjmových nerovností v této zemi. První kapitola obsahuje teoretický rámec příčin příjmových nerovností v rozvojových zemích a možnosti řešení. Ke zkoumání byly zvoleny institucionální příčiny v následujících dimenzích: přerozdělení půdy, vzdělání, zdravotnictví, finanční služby, pracovní trh a fiskální politika. Ve druhé kapitole jsou rozebírány zmíněné příčiny na případu JAR ve třech klíčových obdobích, s využitím analýzy, indukce a historicko-logické metody. JAR stále čelí vysokým příjmovým nerovnostem nejen v důsledku historických okolností, ale především vlivem přetrvávání extraktivních institucí. Ve třetí kapitole navrhuji na základě poznatků z předchozích kapitol možná současná řešení příčin příjmových nerovností v JAR.