Příčiny příjmových nerovností v Jihoafrické republice a možnosti řešení - Ledecká, Anna; Sejkora, Jiří, 1985-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
JAR se řadí mezi země s nejvyšší mírou příjmových nerovností na světě, což je doprovázeno chudobou i dalšími ekonomickými a sociálními problémy. Hlavním cílem diplomové práce je identifikovat a zhodnotit stěžejní příčiny příjmových nerovností v Jihoafrické republice, a to se zaměřením na institucionální příčiny. Vedlejším cílem je navrhnout možnosti řešení příčin příjmových nerovností v této zemi. První kapitola obsahuje teoretický rámec příčin příjmových nerovností v rozvojových zemích a možnosti řešení. Ke zkoumání byly zvoleny institucionální příčiny v následujících dimenzích: přerozdělení půdy, vzdělání, zdravotnictví, finanční služby, pracovní trh a fiskální politika. Ve druhé kapitole jsou rozebírány zmíněné příčiny na případu JAR ve třech klíčových obdobích, s využitím analýzy, indukce a historicko-logické metody. JAR stále čelí vysokým příjmovým nerovnostem nejen v důsledku historických okolností, ale především vlivem přetrvávání extraktivních institucí. Ve třetí kapitole navrhuji na základě poznatků z předchozích kapitol možná současná řešení příčin příjmových nerovností v JAR.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses