Systém hodnocení pracovního výkonu zaměstnanců ve společnosti ČD - Telematika a.s. - Fialová, Blanka; Nesnídalová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2007)
Základním předpokladem úspěšnosti každé společnosti je efektivní způsob jejího řízení, založený na vysoké technologické vyspělosti, strategii, firemní kultuře a finanční stabilitě. K dosažení takového úspěchu je zapotřebí lidského kapitálu a neustálé zvyšování jeho výkonnosti, které je možné zajistit pouze strategickým řízením pracovních činností, resp. za pomocí funkčního systému hodnocení pracovního výkonu všech zaměstnanců společnosti
Vedoucí práce: Jitka Nesnídalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta managementu, 2007
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2007
Keywords: personální management; hodnocení pracovníků; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; personnel management; rating of employees; master's theses