Globální problém environmentální Ohrožení globálních biosférických systémů s důrazem na globální oteplování - Sedláček, Václav (2007)
V prvních dvou kapitolách je práce zaměřena na znečištění jednotlivých složek životního prostředí - tj. atmosféry, hydrosféry a pedosféry. U každé složky je uveden její stručný popis, její význam, jednotlivé typy znečištění a podíl člověka na tomto znečištění. Problému ozonové vrstvy je pak věnována samostatná kapitola. Ve třetí kapitole je pojednáno o globálním oteplování. Je zde popsán skleníkový efekt a jeho příčiny, obsahuje také krátký pohled do minulosti klimatických změn naší planety, možné důsledky globálního oteplení a možnosti, jak tyto důsledky zmírnit