Software jako služba na českém trhu - Dolejší, Tomáš (2007)
Tato diplomová práce pojednává o tématice poskytování aplikací formou Software as a Service, neboli software jako služba. Mezi hlavní cíle tohoto textu patří především vymezení tématiky SaaS, popis současného stavu a předpokládaných trendů a v neposlední řadě též poskytnutí návodu, jak postupovat při vstupu na trh SaaS s jednoduchou aplikací. Přidruženým cílem je snaha ukázat, že i nerozsáhlá on-line aplikace může odpovědět na aktuální poptávku. Metodou pro splnění stanovených cílů bylo především detailní studium současných trendů a získání praktických zkušeností ze samotné problematiky SaaS. Celou praktickou část této diplomové práce považuji za klíčovou, neboť předkládá postup, jakým jsem já (s několika společníky) postupoval při přípravách na poskytování on-line aplikace formou SaaS. Správnost tohoto postupu ovšem doopravdy ověří až čas. Přínos celé diplomové práce vidím především v tom, že se nevěnuje poskytování robustních informačních systémů. Naopak je zaměřena na poskytování jednoduché on-line aplikace, která může odpovědět na aktuální poptávku. O této tématice jsem nenašel téměř žádnou kvalitní literaturu. Struktura diplomové práce je transparentní – v teoretické části podávám výklad o problematice SaaS a souvisejících tématech. V praktické části se potom věnuji právě dokončovanému podnikatelskému záměru, který spočívá v poskytování on-line aplikace v modelu software jako služba. V závěru diplomové práce hodnotím dosažení stanovených cílů a předkládám návrhy na praktické využití tohoto textu