Lidský faktor v bezpečnosti IS/IT a sociotechnika - Trčka, Adam (2007)
Řešení bezpečnosti informačního systému v návaznosti na lidský faktor je spolu se stále více se rozvíjejícím nebezpečím sociotechniky velkou otázkou a výzvou k řešení. Cílem této práce je utvořit obecný přehled a klasifikaci informací a možného selhání lidského faktoru při projektování a provozu informačního systému. Dle autora jedním z nejdůležitějších kroků při plánování bezpečnosti je prevence a seznámení se svým nepřítelem. Proto je část práce věnována právě představení hrozeb spolu s jejich typickými projevy