Rovná daň a ekonomická efektivnost - Pejchal, Petr (2007)
Práce se zaměřuje především na daňovou problematiku a nový „fenomén“ v této oblasti – rovnou daň. V úvodních dvou kapitolách jsou zhodnoceny myšlenkové proudy týkající se daňové teorie a teorie daňové efektivnosti. V další kapitole je pak analyzována současná česká daňová soustava, a to jak z hlediska přímých a nepřímých daní, tak z hlediska sociálního pojištění. Zároveň je zde provedena mezinárodní komparace. Ve čtvrté kapitole jsou zhodnoceny a analyzovány dopady zavedení rovné daně v současných členských zemích EU (tj. v postkomunistických zemích střední a východní Evropy). Jsou zde především posuzovány vlivy rovné daně na příjmy veřejných rozpočtů, dále pak na investiční a pracovní aktivitu a je zde také provedena komparace temp hospodářského růstu v zemích s rovnou daní a bez ní. V poslední kapitole je pak naznačen možný dopad rovné daně v podmínkách české ekonomiky, a to opět především z hlediska efektů na příjmy veřejných rozpočtů