Vliv stárnutí populace na důchodový systém v České republice a možnosti jeho reformy Demografická situace v České republice - Šemberová, Jana; Kapinusová, Jana; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv stárnutí populace na důchodový systém v ČR. První část práce obsahuje přehled důchodových systémů a možných rizik, které ohrožují jejich finanční stabilitu. Následuje úvod do demografického vývoje věkové struktury. Druhá část práce začíná představením současného důchodového systému ČR, pokračuje analýzou současné a budoucí demografické situace v ČR a poukazuje na změny penzijního systému v procesu stárnutí populace. Závěry práce ukazují, že stárnutí populace má vliv na celkovou ekonomickou rovnováhu. Dále naznačují nutnost reforem důchodového systému a současně poukazují na to, proč je pro vlády obtížné reformovat současný průběžný důchodový systém s definovaným důchodem
Vedoucí práce: Jana Kapinusová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: demografický vývoj; národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; demographic transition; bachelor's theses