Rozvoj venkova a programy a projekty rozvoje venkova financované v rámci ČR a EU - Schuster, Karel (2007)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou trvale udržitelného rozvoje českého venkova a zemědělství s využitím programů a projektů podporovaných z rozpočtu Evropské unie. Popisuje a vyhodnocuje jednak projekty a programy již ukončené, ale i programy a projekty zaměřené na blízkou budoucnost. Zkoumá důvody proč je těchto programů potřeba a efektivnost jejich využití v rámci České republiky. Venkov a zemědělství je v současnosti v mnoha ohledech na této pomoci závislý a to jak v České republice, tak v celé Evropské unii. Charakterizuje současný stav využívání finančních prostředků z fondů EU