Analýza metod testování použitelnosti webových aplikací - Hejl, Zdeněk (2007)
Hlavním cílem této práce je analýza metod testování použitelnosti webových aplikací a zařazení těchto metod do jednotlivých fází životního cyklu vývoje webové aplikace. Mimo tento hlavní cíl se práce snaží upozornit na nedostatečný důraz kladený na použitelnost při vývoji těchto aplikací. Největším přínosem této práce je zpřístupnění přehledu metod pro testování použitelnosti českým tvůrcům webových aplikací. Metody jsou prezentovány v takové formě, která umožňuje rychlé zjištění základních informací a porovnávání jednotlivých metod. K usnadnění výběru správné metody jsou v práci obsaženy tři grafické přehledy, které znázorňují zařazení jednotlivých metod do fází životního cyklu vývoje aplikace, příbuznost metod a možnost vzdáleného testování