Rozvojová pomoc: Problémy a efektivnost - Haničáková, Petra (2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou rozvojové pomoci. Zkoumá příčiny zaostalosti rozvojových zemí, kvalitu a účinnost rozvojové pomoci a dopady rozvojové pomoci na jednotlivé rozvojové země. Na začátku práce jsou stručně vymezeny základní pojmy a ukazatele týkající se problematiky rozvojové pomoci. Druhá kapitola pojednává o postavení rozvojových zemí ve světové ekonomice. Třetí kapitola se orientuje na poskytovatele rozvojové pomoci, včetně zhodnocení jejich činnosti na poli rozvojové spolupráce. Čtvrtá kapitola zkoumá překážky rozvoje chudých zemí. Posuzuje dopady rozvojové pomoci na jejich politickou a ekonomickou situaci. V závěru práce jsou nastíněna doporučení nezbytná pro dosažení vyšší efektivnosti poskytování rozvojové pomoci