Rozvojová pomoc: Problémy a efektivnost - Haničáková, Petra; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Peter, Radoslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou rozvojové pomoci. Zkoumá příčiny zaostalosti rozvojových zemí, kvalitu a účinnost rozvojové pomoci a dopady rozvojové pomoci na jednotlivé rozvojové země. Na začátku práce jsou stručně vymezeny základní pojmy a ukazatele týkající se problematiky rozvojové pomoci. Druhá kapitola pojednává o postavení rozvojových zemí ve světové ekonomice. Třetí kapitola se orientuje na poskytovatele rozvojové pomoci, včetně zhodnocení jejich činnosti na poli rozvojové spolupráce. Čtvrtá kapitola zkoumá překážky rozvoje chudých zemí. Posuzuje dopady rozvojové pomoci na jejich politickou a ekonomickou situaci. V závěru práce jsou nastíněna doporučení nezbytná pro dosažení vyšší efektivnosti poskytování rozvojové pomoci
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: rozvojová pomoc; vlastnické právo; národní hospodářství [obor dipl. práce]; rozvojová politika; rozvojové země; diplomové práce; development assistance; right of property; development policy; developing countries; master's theses