Globální populační problém - Čižmáriková, Jitka (2007)
Cílem bakalářské práce je vystihnout podstatu globálního populačního problému, poukázat na vývoj lidské populace, analyzovat dopad počtu obyvatel na životní prostředí a ekonomický rozvoj, popsat světové demografické trendy se zaměřením na současnost a zhodnotit, zda představují problém pro populaci či nikoli. Práce je dále zaměřena na projekce vývoje počtu obyvatel, možné řešení problému populace v rozvojových zemích a na významná mezinárodní jednání, jež v souvislosti s problematikou populace ve světě proběhla