Omezené zásoby ropy a alternativní zdroje energie – energetická závislost a její vliv na světovou ekonomiku - Mišoň, Petr (2007)
Práce pojednává o postavení ropy ve světové ekonomice jako jedné z nejdůležitějších energetických surovin. Je zde podána hlubší charakteristika ohledně světových zásob ropy, světových trendů ve spotřebě ropy, investic do ropného průmyslu, ekologických dopadů vyvolaných spotřebou ropy, energetické závislosti světové ekonomiky na ropě a charakteristika využití ropy v dopravě. Další část práce je věnována využití a aplikaci alternativních zdrojů energie v dopravě a podrobnější charakteristice biopaliv a vodíku, jako alternativ ke konvenčním palivům