Transnacionální korporace a jejich postavení v české ekonomice - Košťáková, Pavla (2007)
Tato práce popisuje roli transnacionálních korporací ve světové ekonomice, soustředí se na přímé zahraniční investice, vazby na hostitelské ekonomiky i sociální odpovědnost korporací. Druhá část je věnována postavení TNC v české ekonomice, přílivu PZI do ČR a srovnání TNC a domácích podniků. Poslední částí práce je případová studie zaměřená na fungování konkrétní nadnárodní společnosti, její vstup na zahraniční trhy a působení v České Republice