Visegrádská skupina jako významný středoevropský fenomén - - Lukášek, Libor, 1973- (2007)
Disertační práce, s využitím metody mezinárodně politické analýzy, popisuje a hodnotí vývoj Visegrádské skupiny, jako důležité středoevropské regionální platformy, v letech 1991-2004 na pozadí naplnění vybraných strategických cílů definovaných na počátku spolupráce - zajištění stability a bezpečnosti v regionu střední Evropy po roce 1989 a naplnění integračních ambicí zemí Visegrádské skupiny ve vztahu k NATO, resp. ES/EU. Práce také nastiňuje perspektivy, resp. možný další vývoj spolupráce zemí Visegrádské skupiny po vstupu ČR, Maďarska, Polska a Slovenska do NATO a EU