Význam ropy a zemního plynu pro současné Rusko - Kučera, Jakub (2007)
Práce hodnotí význam ropy a zemního plynu pro ruské hospodářství a vliv těchto surovin na zahraniční politiku Ruské federace. Snaží se analyzovat možnosti diverzifikace současných ruských exportních cest, posoudit, jestli Rusko již své energetické dodávky použilo coby nástroj zahraniční politiky a jestli ukrajinsko-ruská a bělorusko-ruská krize byly pro ruský stát přínosem (ekonomickým a politickým)