ANALÝZA PŘÍLEŽITOSTÍ A RIZIK RUSKÉHO TRHU - Janová, Zuzana (2007)
Práce analyzuje příležitosti a rizika, která pro české exportéry představuje ruský trh, a perspektivy českého exportu v tomto teritoriu. V první části charakterizuje základní makroekonomické aspekty ruské ekonomiky a její vývoj podle jednotlivých odvětví ekonomických činností. Dále ukazuje vývoj platební bilance s důrazem na vzájemnou obchodní bilanci s ČR. Tato část práce vytváří informační základnu pro následný popis vybraných příležitostí a rizik. Jedná se konkrétně o růst ruské ekonomiky a zlepšený stav veřejných financí, průběh procesu strukturálních reforem, liberalizaci zahraničního obchodu a harmonizaci legislativy podle požadavků WTO v souvislosti s přípravou na vstup do této organizace, vysokou míru státních zásahů do ekonomiky a administrativní překážky v zahraničně obchodních operacích