Bulharsko a Rumunsko: ekonomický vývoj a integrace do EU - Kačmařík, Lukáš; Abrhám, Josef; Kučerová, Irah, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Bulharsko a Rumunsko jsou prozatím poslední země, které přistoupily k Evropské unii, a to 1. ledna 2007. Stejně jako u většiny zemí, které přistoupily v roce 2004, prošly tyto dvě navzájem sousedící země ekonomickou transformací, která začala po pádu komunistických režimů počátkem 90. let a v případě Bulharska a Rumunska trvá prakticky dodnes. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část je věnována zejména domácí ekonomice, zahraničním ekonomickým vztahům a domácí politické situaci včetně aktuálních problémů. Druhá část se věnuje procesu vstupu Bulharska a Rumunska do EU, resp. jeho přípravě a předvstupnímu vyjednávání. V této kapitole postupujeme od obecných ustanovení týkajících se rozšiřování, přes specifika rozšíření v roce 2007, až po detailní hodnocení průběhu příprav na vstup těchto dvou zemí ze strany Evropské komise v pravidelných hodnotících zprávách.Třetí část je úvahou nad budoucností Bulharska a Rumunska v Evropské unii. Vzhledem k tomu, že vstupem celkem dvanácti nových členských států v letech 2004 a 2007 se poměrně výrazně směnily strukturální podmínky a komparativní výhody mezi jednotlivými zeměmi, podíváme se v této kapitole na některé trendy, které je možné v následujících letech očekávat
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: ekonomická transformace; mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Bulharsko; Rumunsko; bakalářské práce; economic transformation; Bulgaria; Romania; bachelor's theses