Význam Marshallova plánu pro hospodářskou obnovu Německa - Zrasták, Marián (2007)
Záměrem bakalářské práce je charakterizovat úlohu Marshallova plánu při rekonstrukci západoněmeckého hospodářství po druhé světové válce. Soudobé interpretace Marshallova plánu se značně liší v hodnocení jeho významu při obnově hospodářství Západní Evropy. Předmětem diskusí jsou zvolené nástroje pomoci, ale i politický vliv na tvořící se Spolkovou republiku Německo. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost jednotlivých prvků tvořících Marshallův plán. V textu je rovněž věnována pozornost procesu přijetí Marshallova plánu a jeho podílů na vytvoření nového modelu sociálně-tržní ekonomy v Německu. Podstatnou část práce pak tvoří rozbor důsledků Marshallova plánu pro německý zahraniční obchod a vztah Marshallova plánu k měnové reformě uskutečněné v Německu v roce 1948