Význam Marshallova plánu pro hospodářskou obnovu Německa - Zrasták, Marián; Ryvolová, Ivana; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Záměrem bakalářské práce je charakterizovat úlohu Marshallova plánu při rekonstrukci západoněmeckého hospodářství po druhé světové válce. Soudobé interpretace Marshallova plánu se značně liší v hodnocení jeho významu při obnově hospodářství Západní Evropy. Předmětem diskusí jsou zvolené nástroje pomoci, ale i politický vliv na tvořící se Spolkovou republiku Německo. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost jednotlivých prvků tvořících Marshallův plán. V textu je rovněž věnována pozornost procesu přijetí Marshallova plánu a jeho podílů na vytvoření nového modelu sociálně-tržní ekonomy v Německu. Podstatnou část práce pak tvoří rozbor důsledků Marshallova plánu pro německý zahraniční obchod a vztah Marshallova plánu k měnové reformě uskutečněné v Německu v roce 1948
Vedoucí práce: Ivana Ryvolová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses