ASEAN - vznik, vývoj a perspektivy Sdružení národů jihovýchodní Asie - Chaloupková, Jana, 1970- (2007)
Předmětem disertační práce je problematika integrace ve velmi dynamickém regionu jihovýchodní Asie se zaměřením na vznik, formování a možné perspektivy Sdružení národů jihovýchodní Asie. Práce vychází z hypotézy, že členství států jihovýchodní Asie v ASEANu bylo a je klíčové pro tyto země z hlediska ekonomického (posílilo ekonomickou spolupráci s cílem ekonomického rozvoje a růstu) a politického (vytvořilo podmínky pro mírový rozvoj oblasti a její aktivizaci v mezinárodních vztazích globálně). Disertace si vytyčuje základní otázku - je ASEAN integrací? pokud ano, jak ji lze charakterizovat. Práce se zabývá vývojem Sdružení do současné doby, výhledem jejího možného vývoje do budoucna, postavením ASEANu v mezinárodních vztazích s ohledem na obdobná integrační seskupení a sekundárně i vztahy ASEAN-EU a zájmy a aktivitami ČR vůči ASEANu. Disertace dochází k závěru, že ASEAN je příkladem mělké integrace založené na státech a mezivládní spolupráci. Jedná se o integrační seskupení s nízkým stupněm institucionalizace, hlavní roli hrají vnitrostátní instituce, členské státy prosazují své národní zájmy, dochází ke kompromisům mezi nimi na regionální úrovni, mírně se posiluje i institucionální struktura, jež je ovšem v rukách států. Vůdčí role patří v duchu neofunkcionalistického pojetí elitám, spolupráce se rozšiřuje z jedné oblasti do druhé, je potvrzena neofunkcionalistická teorie přelévání a hnacích motorů integrace - elit, politiky, jednání, vnějších tlaů a zájmu o společnou identitu. "My = jihovýchodní Asie", popř. "My = východní Asie" se dostává stále více dopředu. Budování a pěstování pocitu sounáležitosti je důležitou součástí vládní politiky těchto zemí. Efekt přelévání a pohybu se objevuje i mimo ASEAN, kdy se Sdružení stalo hybnou silou inter- a transregionálních vazeb