Vliv zdanění na ekonomický růst - Kozák, Jakub (2007)
Cílem této práce je posoudit sílu vlivu míry zdanění na ekonomický růst. Diskuse o vlivu zdanění na hospodářský vývoj zemí je v ekonomické literatuře jednou z nejčastějších diskusí. Při hodnocení ekonomické výkonnosti se často poukazuje na příčiny růstu v úrovni zdanění. I v České republice se při hodnocení nízkých ekonomických růstů často zdůvodňuje tento pomalý růst daňovým zatížením. V této práci budou prezentovány teoretické přístupy k tomuto problému, pokusím se objasnit, jakým způsobem ovlivňují daně ekonomické chování subjektů na trhu, jak toto chování dále působí na blahobyt a ekonomický růst země. Tyto teoretické přístupy budou v analytické části podpořeny (nebo vyvráceny) konkrétními daty