Compound XML documents - Nálevka, Petr (2007)
Tato práce se zabývá různými charakteristikami komponovaných dokumentů a ukazuje potencionální výhody využití takových dokumentů v prostředí dnešního Webu. Hlavní pozornost je soustředěna na problémy spojené s validací komponovaných dokumentů. Práce zkoumá různé přístupy k řešení těchto problémů. Validační metoda NVDL (Namespace-based Validation Dispatching Language) je popsána detailně. Tato práce popisuje hlavní principy NVDL, zkoumá výhody a nevýhody oproti jiným přístupům a představuje JNVDL. JNVDL je kompletní implementace specifikace NVDL, která byla napsána v jazyce Java jako součást této práce. Popsány jsou nejen technické prvky implementace, ale JNVDL je představeno i z uživatelské perspektivy. Pro ověření využitelnosti bylo JNVDL integrováno do existujícího projektu pro validaci webových dokumentů s názvem Relaxed, aby jednoduše zpřístupnilo validaci komponovaných dokumentů autorům webového obsahu