Historie bankovnictví na českém území - Marková, Lenka (2007)
Předmětem mé bakalářské práce je diskuse nad škodlivostí monetárního jevu deflace. Na začátku práce objasňuji, jak se bankovnictví vyvíjelo od počátku vzniku peněz, přičemž důraz kladu na bankovní systém a monetární politiku Rakousko-Uherska a hlavně Československa, které se s deflací ve 20. a 30. letech 20. století potýkalo a jak zasáhly takové autority tehdejší republiky jakými byli Alois Rašín a Karel Engliš. V další části práce uvádím, jak se na deflaci dívá ekonomie hlavního proudu a proti ní rakouská škola i po-friedmanovská větev ekonomů. Nemohla bych opomenout ani názor prof. Vencovského, který se touto problematikou detailně zabýval. V závěru práce si skromně dovoluji shrnout problematiku deflace a její vliv na ekonomiku, zda je deflace „zdravím“, či „nemocí“ ekonomiky