Přijetí eura v České republice - Kučerová, Michaela (2007)
Tato bakalářská práce se zabývá tématikou vstupu České republiky do Evropské měnové unie. Obsahuje krátký přehled vývoje teorie optimálních měnových oblastí se zaměřením na nejvýznamnější příspěvky k této teorii. Pozornost je také věnována výnosům a nákladům spojeným se vstupem do EMU. Dále se práce zabývá plněním konvergenčních kritérií Českou republikou. Důraz je však kladen na proces reálné konvergence ČR vůči eurozóně. V závěru se pokouší zhodnotit připravenost ČR na vstup do měnové unie a kdy by k tomuto kroku mělo dojít