Přímé zahraniční investice a jejich vliv na retailing v České republice - Moravcová, Dana (2007)
Od poloviny devadesátých let min. století se ve vnitřním obchodě při jeho liberalizaci vytvořil trend intenzivní koncentrace, čemuž významně přispěl vstup zahraničního kapitálu. V tomto kontextu zaujaly patřičné místo na vnitřním trhu v obchodních strukturách a sítích přímé zahraniční investice nadnárodních společností. Internacionalizace retailingu pokročila natolik, že je určující pro rozvoj odvětví, nicméně vyváženost rozvoje obchodu současně vyžaduje podporu malého a středního podnikání