Současné postavení Finska v EU - Krajčová, Lucie (2007)
Tato práce charakterizuje vývoj finské ekonomiky během posledních dvaceti let a hodnotí současné postavení Finska mezi členskými zeměmi Evropské unie. V první kapitole je popsána obecná charakteristika Finska z hlediska geografického, populačního a politického a poté následuje stručný nástin historie této země a historie integrace Finska do západní Evropy. Těžištěm této práce je však charakteristika finského hospodářství a vývoj ekonomiky z hlediska makroekonomických ukazatelů, kdy jsou následně zhodnoceny dopady vstupu do EU na finskou ekonomiku. Posledni kapitola se venuje problematice finskeho predsednictvi v Rade EU v druhé polovině roku 2006