Alternativní technologie užité v energetickém průmyslu po vyčerpání zásob ropy a zemního plynu ve světě Se zaměřením na výrobu elektrické energie - Dutka, Vladimír (2007)
Cílem této práce je informovat o možných náhradních technologiích výroby elektrické energie využitelných po vyčerpání zásob ropy a zemního plynu ve světě a určit, zda disponují dostatečným potenciálem pro úplné nahrazení těchto fosilních paliv v elektrárenství. První část je úvodem do problematiky, druhá popisuje stručně jednotlivé technologie, zmiňuje jejich ekologické a ekonomické aspekty a třetí zmiňuje jejich odhadovaný potenciál a popisuje možný vývoj budoucnosti