WTO - charakteristika, hlavní cíle činnosti - Jelínková, Hana (2007)
Bakalářská práce pojednává o Světové obchodní organizaci. Vedle obecné charakteristiky má za cíl analyzovat postavení rozvojových zemí v rámci této organizace. V pěti kapitolách popisuje vývoj vzniku WTO, organizační strukturu, principy jejího fungování, pravidla obchodu jednotlivými komoditami a aktuální otázky činnosti WTO ve vztahu k rozvojovým zemím. V každé kapitole práce kriticky hodnotí, nakolik jsou respektovány potřeby rozvojových zemí v dané oblasti. V závěru vedle syntézy postavení rozvojových zemí ve WTO předkládá návrhy na možný postup těchto států tak, aby z mnohostranného obchodního systému co nejvíce profitovaly