Nejméně rozvinuté země na přelomu 20. a 21. století Napomáhá mezinárodní obchod rozvoji nejméně rozvinutých zemí? - Sýkorová, Soňa (2007)
Mezinárodní obchod bývá označován za motor hospodářského růstu zemí. Názory na skutečný vliv mezinárodního obchodu na rozvoj a růst zemí však nejsou jednotné. Předkládaná disertační práce se snaží na základě podávaného přehledu významných teorií mezinárodního obchodu ověřit vliv mezinárodního obchodu na specifické skupině zemí: na nejméně rozvinutých zemích. Práce se zaměřuje na mezinárodní obchod zbožím, pouze v omezené míře pak obchodem službami a pohybem kapitálu (oficiální rozvojovou pomocí a přímými zahraničními investicemi). Působení mezinárodního obchodu na nejméně rozvinuté země je sledováno v období od oficiálního ustavení této skupiny zemí OSN v roce 1971 do současnosti, přičemž důraz je kladen zejména na konec 90. let 20. století a počátek 21. století. Na rozdíl od klasických a neoklasických teorií mezinárodního obchodu a převažující většiny zastánců volného obchodu nevidí autorka v mezinárodním obchodu záruku pro hospodářský růst a rozvoj nejméně rozvinutých zemí spíše příležitost, které tyto země musí správným způsobem využít a která se pouze při splnění určitých podmínek promítne do zvýšení jejich hospodářského růstu