Kvalita keramického zboží a možnosti jejího zlepšování - Davídková, Veronika (2007)
Práce shrnuje proces výroby keramických obkladů a dlažeb a charakteristiky těchto produktů dané postupem a parametry výroby. Práce obsahuje analýzu jakostních reklamací ze strany zákazníků zaznamenaných konkrétní firmou. Na základě výsledků Paretovy analýzy reklamovaných vad je možné určit opatření vedoucí k výrazné nápravě kvality keramického zboží