Vývoj fiškálnej politiky Českej republiky v rokoch 2005-2020 a jej pripravenosť na exogénne šoky - Zeman, Martin (2022)
Výskum hodnotí pripravenosť českej ekonomiky na exogénny šok. Dizertačná práca odpovedá na výskumnú otázku, či vo vybraných oblastiach úzko prepojených s fiškálnou politikou bol stav pripravenosti na exogénny šok lepší pred nástupom globálnej zdravotníckej krízy v roku 2020 než tomu bolo v rokoch 2008 - 2009. Cieľom predkladanej dizertačnej práce je zhodnotenie adekvátnosti, úplnosti a vhodnosti fiškálno-hospodársko-politického rozhodovania v období po odznení krízy z roku 2008. Stredom záujmu je fiškálna politika Českej republiky a jej dlhodobá udržateľnosť, fiškálno-hospodársko-politické rozhodovanie z národohospodárskeho pohľadu s úzkou previazanosťou na kľúčové oblasti fiškálnej politiky. Práca taktiež skúma širšie súvislosti pripravenosti, a to zmenu hospodárskej úrovne a situácie ekonomiky, popisuje vzniknuté zmeny kondície trhov práce a v neposlednom rade evaluuje vykonané zmeny v inštitucionálnom aparáte krajiny. Vykonaný rozbor hospodárskej situácie dokazuje, že došlo k zlepšeniu celkovej hospodárskej úrovne v širšom kontexte. V období rokov 2017 – 2019 boli trhy práce v lepšej kondícii než boli pred príchodom finančnej krízy v rokoch 2005 – 2007. V dôsledku výrazného zníženia nezamestnanosti došlo k zníženiu agregovanách nákladov nezamestnanosti z 1,062 % HDP na úroveň 0,565 % HDP. Inštitucionálne zmeny prebehnuté v skúmanom období zvýšili pripravenosť českej ekonomiky na exogénny šok. Národná rozpočtová rada bola vyhodnotená ako kvalitná nezávislá fiškálna inštitúcia podľa podmienok a princípov nezávislosti, tak ako ich stanovili von Trapp, Lienert a Wehner a rovnako z komparácie s ostatnými nezávislými fiškálnymi inštitúciami. Fiškálna pozícia sa v skúmanom období rokov 2017 – 2019 čiastočne zlepšila. Väčšina pravidiel Paktu stability a rastu v období rokov 2017 – 2019 mala vyššiu pozitív