Růst e-commerce trhu v ČR a porovnání s vývojem v ČLR v letech mezi lety 2010-2020 - Pekař, Zdeněk (2022)
Diplomová práce analyzuje současný stav e-commerce sektoru v České republice, také pozoruje změny a vývoj v posledních letech. E-commerce se stává jako takové více důležité a hraje v současnosti velkou roli jak pro firmy, tak pro spotřebitele. V této práci jsou primárními cíli shrnutí současného stavu českého trhu, analýza jeho změn oproti minulosti spolu s tím i pozorování změn při pandemii Covid-19. Mezi další cíle pak patří sestavení vhodných doporučení pro firmy i spotřebitele při jejich vytváření pohledu na tento způsob obchodování. Zároveň také práce poukazuje na světové lídry, které utváření trendy a novinky v tomto odvětví, které výrazně mění způsoby obchodování obecně. Teoretická část popisuje důležité pojmy z okruhu e-commerce, základní členění, výhody a nevýhody společně s krátkou historií vývoje on-line obchodování. Praktická část popisuje vliv na běžného spotřebitele a sleduje jeho změny v nákupním chování. Následně je zpracován přehled českého e-comemrce prostředí, doplněný o porovnání s Čínou, jakožto světovým e-commerce lídrem. A v závěru práce je uvedeno několik doporučení, novinek a trendů potencionálně vhodných na české prostředí.