Ekonomické příčiny migrace do České republiky - Ševčíková, Ema (2022)
Cílem bakalářské práce Ekonomické příčiny migrace do České republiky je zhodnotit ekonomické příčiny migrace do České republiky ze zemí s největším podílem migrantů v České republice. Práce se soustředí na vysvětlení ekonomických příčin migrace do České republiky z Německa, Ruska, Polska, Slovenska, Vietnamu a Ukrajiny. Analyzuje vývoj jejich migrace do České republiky od roku 2004 do roku 2020 a vysvětluje ekonomické i neekonomické důvody jejich migrace. Příčiny a vývoj migrace z Ukrajiny do České republiky jsou zhodnoceny více podrobně včetně zhodnocení postavení ukrajinských pracovníků na českém trhu práce a nalezení souvislostí mezi vývojem migrace Ukrajinců do České republiky a vývojem ukrajinských pracovníků na českém trhu. Důvody, proč Ukrajinci migrují do České republiky jsou v bakalářské práci zhodnoceny na základě porovnání vybraných ukazatelů mezi Českou republikou a Ukrajinou. V práci je porovnán hrubý domácí produkt v absolutním vyjádření a v přepočtu na obyvatele, struktura veřejných výdajů, sazby vybraných daní, inflace, měnové kurzy vztažené k americkému dolaru a průměrné a mediánové výdělky občanů České republiky a Ukrajiny v jejich zemi. Mimo jiné je řešena problematika přijatých a odeslaných remitencí v České republice. Bakalářská práce je postavena na datech, grafech a tabulkách.