Ekonomické příčiny migrace do České republiky - Ševčíková, Ema; Jiránková, Martina, 1967-; Grebe, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem bakalářské práce Ekonomické příčiny migrace do České republiky je zhodnotit ekonomické příčiny migrace do České republiky ze zemí s největším podílem migrantů v České republice. Práce se soustředí na vysvětlení ekonomických příčin migrace do České republiky z Německa, Ruska, Polska, Slovenska, Vietnamu a Ukrajiny. Analyzuje vývoj jejich migrace do České republiky od roku 2004 do roku 2020 a vysvětluje ekonomické i neekonomické důvody jejich migrace. Příčiny a vývoj migrace z Ukrajiny do České republiky jsou zhodnoceny více podrobně včetně zhodnocení postavení ukrajinských pracovníků na českém trhu práce a nalezení souvislostí mezi vývojem migrace Ukrajinců do České republiky a vývojem ukrajinských pracovníků na českém trhu. Důvody, proč Ukrajinci migrují do České republiky jsou v bakalářské práci zhodnoceny na základě porovnání vybraných ukazatelů mezi Českou republikou a Ukrajinou. V práci je porovnán hrubý domácí produkt v absolutním vyjádření a v přepočtu na obyvatele, struktura veřejných výdajů, sazby vybraných daní, inflace, měnové kurzy vztažené k americkému dolaru a průměrné a mediánové výdělky občanů České republiky a Ukrajiny v jejich zemi. Mimo jiné je řešena problematika přijatých a odeslaných remitencí v České republice. Bakalářská práce je postavena na datech, grafech a tabulkách.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses