Vliv mobilních technologií na každodenní (spotřební) praktiky : exploratorní studie online/offline hybridity - Šimůnková, Klára; Kincl, Tomáš, 1979-; Chytková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Tato disertační práce se zabývá důsledky tělesného a kognitivního spojení člověka a mobilní technologie v oblasti každodenního (spotřebního) života. Konkrétně analyzuje změny v prožívání světa a spotřeby prostřednictvím konceptu hybridního prostoru a hybridních spotřebních praktik. Ve své teoretické části definuje ontologická a epistemologická východiska následného zkoumání (teorie sítí aktérů, teorie asambláže, teorie praktik a fenomenologie).V konceptuální části argumentuje nutnost aktualizace klíčových konceptů teorie marketingu a spotřebního chování jako jsou hybridita, technologická mediace, přítomnost, interakce či self a přikračuje k revizi současného stavu poznání ve vytyčené oblasti prostřednictvím rekonceptualizace výše zmíněných konstruktů a k představení konceptu online/offline hybridity, resp. hybridního bytí-ve-světě a jeho nových pravidel/principů. Empirická část práce představuje design, průběh, limitace a výsledky kvalitativního výzkumu založeného na graduální (třífázové) stimulaci reflexivity respondentů prostřednictvím dotazníku, digitálního deníku a fenomenologických rozhovorů, jehož cílem bylo detekovat, analyzovat a kontextualizovat nové hybridní spotřební praktiky. Výsledkem analýzy a interpretace získaných dat je identifikace reflexivních a nereflexivních hybridních praktik a vymezení tzv. metaforických konceptů, tedy fenomenologických témat, z nichž tyto praktiky vyvěrají.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations