Analýza směnného kurzu CZK - Kolbeková, Karolina (2007)
Tato práce analyzuje vztahy mezi vybranými hlavními makroekonomickými veličinami a směnnými kurzy CZK/EUR (USD). První část této práce zmiňuje hlavní charakteristiky devizového trhu (hlavní měnové páry, subjekty devizového trhu, charakteristiky obchodování). Zabývá se také faktory, které ovlivňují vývoj měnových kurzů. Dále je také zmíněna fundamentální a technická analýza. Druhá část této práce se zabývá statistickou analýzou, jsou zde popsány ekonomické časové řady včetně ukázky nejpoužívanějších grafů. Detailněji je rozebrána problematika krátkodobých časových řad. Dále jsou zmíněny modely vícerozměrných časových řad, konkrétně vektorové autoregresní procesy a testování Grangerovy kauzality. Poslední část se věnuje analýze vybraných makroekonomických agregátů a zmíněných měnových párů