Neziskové organizace v národním účetnictví - Havlová, Marie (2007)
Cílem práce je zmapovat dosud nepříliš probádanou oblast neziskových organizací a její podskupiny neziskových institucí sloužících domácnostem (NISD). Jde tedy především o analýzu dat ze satelitního účtu neziskových institucí, ale také nástin problémů, které jsou spojeny s jeho zaváděním. Satelitní účet zobrazuje data za neziskové organizace ze všech sektorů národního hospodářství. Práce je rozdělena do tří částí. První část se zabývá vymezením pojmů neziskové organizace a NISD, dále jsou uvedeny jejich klasifikace a způsoby statistického zjišťování. V druhé části jsou nejprve analyzovány výsledky sektoru NISD, poté také výsledky satelitního účtu neziskových institucí. Ve třetí části bylo provedeno mezinárodní srovnání výsledků neziskových organizací s Belgií, Finskem a Slovenskem. Na závěr jsou pro doplnění uvedeny ještě ukazatele za neziskové organizace z dalších i mimoevropských států