Vztahy EU se zeměmi Afriky, Karibiku a Pacifiku - Žižka, Petr (2007)
Práce analyzuje vztahy Evropské unie se zeměmi ACP a postihuje trendy a nové aspekty těchto vztahů. Vztahy jsou nahlíženy v rámci historického vývoje od podepsání římské smlouvy 1957 a Konvence z Yaoundé, přes dohody z Lomé až po Cotonou. Hodnocena je ekonomická rovina těchto vztahů, zesilující podmínečnost rozvojové pomoci i relativně nová – bezpečnostní dimenze vztahů. Práce porovnává intenzitu a kvalitu vztahů v průběhu druhé poloviny 20.století a pozornost, kterou zejména Evropská unie vztahům se zeměmi ACP věnovala