Řízení kvality v organizaci Analýza reklamací Koncernu Pegas - Čermák, Martin (2007)
Práce se zabývá řízením kvality v organizaci. Poukazuje na běžně užívané metody a přístupy k řízení kvality. Pro vlastní práci byla zvolena analýza reklamací Koncernu Pegas, který je 2. největším výrobcem netkaných textilií v Evropě. Pro analýzu byly použity zejména metody jako 7 nástrojů řízení kvality a řada statistických metod